Uncategorized

Een warmere winter voor alle daklozen vrouwen in Nederland

Zou het niet mooi zijn als alle daklozen vrouwen in Nederland een warme muts en sjaal zouden kunnen krijgen deze winter? Dat is het doel van het huidige project van de stichting Wool for Warmth.

Het aantal geregistreerde daklozen stijgt volgens CBS-statistieken al jaren, en de verwachting is dat het zal blijven stijgen. 15% van deze geregistreerde daklozen is vrouw. Daarnaast zijn er nog een groot aantal ongeregistreerde daklozen, die bijvoorbeeld tijdelijk bij een vriend of vriendin kunnen blijven. Ook hiervan is een groot deel vrouw.

De werkwijze van Wool for Warmth is geheel circulair. We ontvangen donaties wol in alle soorten, maten en kleuren. Van de restjes wol maken we kleurrijke samenstellingen die precies genoeg zijn voor 1 sjaal of muts. Vervolgens zijn ruim 700 vrijwilligers, waaronder een groot aantal mensen die in een sociaal isolement verkeren, actief en breien en haken voor ons sjaals, mutsen of babykleding.

Sinds 2020 zijn we een pilot gestart in Den Haag voor alle daklozen. In 2021 hebben we dit uitgebreid naar Delft. In 2021 hebben we een enorme donatie wol ontvangen waarvan de kleuren alleen passen bij vrouwen en kinderen, vandaar dat we ons in dit project specifiek op dakloze vrouwen richten in de hele Randstad.

In onze gesprekken met de vrouwen-opvanglocaties hoorden we ook dat er grote behoefte is aan (zelfgemaakte) baby- en kinderkleding. Je kunt een moeder tenslotte niet blijer maken dan door iets warms te bieden voor haar kind. Daarom leveren we nu naast sjaals en mutsen ook zelfgemaakte babydekentjes, babykleertjes en kinder-sjaals en – mutsen aan sommige opvanghuizen.

We kunnen hiervoor ieders hulp goed gebruiken. We hebben met vereende krachten al 4000 sets gemaakt maar we hebben nog 2000 zelfgemaakte vrouwen, baby- of kindersets nodig om alle dakloze vrouwen in Nederland van een warme sjaal te voorzien. Dus kun je breien of haken maak dan een sjaal of muts en stuur die naar ons op. Of start een brei-club met al je vriendinnen. Ook als je een locatie weet (buurthuis, kerk, etc.) via waar we onze sets aan onze doelgroep kunnen doorgeven, laat het ons dan vooral weten via apwoolforwarmth@gmail.com.

2 thoughts on “Een warmere winter voor alle daklozen vrouwen in Nederland”

Leave a Reply